Suojattomuus

Suojaton ihminen on jatkuvasti peloissaan ja varuillaan tuntien olonsa turvattomaksi. Huolia voivat aiheuttaa esim. työhön, taloudelliseen tilanteeseen tai terveydentilaan liittyvät asiat. Mielessä saattaa pyöriä pelko työttömyydestä, taloudelliseen ahdinkoon joutumisesta tai johonkin vakavaan tautiin sairastumisesta. Olo on ahdistunut ja levoton, eikä elämään tunnu mahtuvan spontaania ilonpitoa. Kaikkeen pitää varautua etukäteen koska maailma on vaaroja täynnä.

Raskaan kuuloista, ilotonta elämää, jota ei välttämättä itse edes tiedosta elävänsä. Todennäköisesti suojaton ihminen kauhistelee heitä, jotka eivät tarkista ulko-oven lukkoa moneen otteeseen kotoa lähtiessään. (Miten joku voi olla niin huoleton?) Tai heitä, jotka eivätkä soita lapselleen jo viiden minuutin myöhästymisen jälkeen ja kysele hädissään onko jotain sattunut. (Auton alle voi jäädä milloin vain!)

Mitään uutta ei koskaan pääse syntymään, koska turvaton ihminen hakee elämäänsä nimenomaan tuttua ja turvallista. Hänen perusturvallisuutensa on jäänyt lapsena puutteelliseksi, jonka vuoksi hän ei aikuisenakaan uskalla tutkia maailmaa luottavaisena siihen, että elämä kantaa. Luultavasti hänen vanhempansa ovat kantaneet samaa suojattomuuden tunnelukkoa ja koska lapset ovat hyviä oppimaan, sama turvattomuus on siirtynyt sukupolvelta seuraavalle.

Ymmärrys omasta suojattomuudesta ja erityisestä turvan tarpeesta on tärkeää. Tällöin asia tulee näkyväksi. ”Kun kissa on nostettu pöydälle, se on mahdollista nähdä.” Vasta näkyvät asiat on mahdollista muuttaa. Näkyväksi tulemisen jälkeen on tärkeää löytää kokemuksia, jotka lisäävät itseluottamusta ja tunnetta omasta pystyvyydestä ja hallinnan tunteesta. Mikä tahansa itselle iloa tuottava asia sopii tähän tarkoitukseen! On hienoa, jos matkalleen löytää lisäksi ainakin yhden kannustavan läheisen, joka tietää pyrkimyksestäsi kohti luottavaisempaa elämää.