Mihin sitä käytetään?

Fysioakustisella hoidolla on kaksi pääasiallista tarkoitusta: kivun lievittäminen ja rentoutuminen. 

Hoitoon hakeutuu usein päänsärystä, fibromyalgiasta, selkäkivuista, unettomuudesta, vaihdevuosioireista ja erilaisista stressiperäisistä oireista kärsiviä ihmisiä. Parkinsonin taudin oireista kärsivät voivat saada helpotusta oireisiinsa, kuten myös eriasteisista lihasjäykkyyksistä kärsivät. 

Myös urheilijat hyötyvät hoidosta lihasten palautumisen nopeuttajana. 

Fysioakustinen hoito on erinomaista ennaltaehkäisevää kehon- ja mielenhuoltoa. Hoitoa voi käyttää mielihyvän ja hyvän olon lähteenä rentoutustarkoituksessa. 

Fysioakustisella hoidolla on kaksi erityiskohdetta, jotka ovat sen ehdoton etu: Liikuntarajoitteisille fysioakustinen hoito toimii fyysisen aktiivisuuden korvaajana antaessaan kokemuksen liikkeestä. Fysioakustinen hoito voi olla myös korvaamaton apu kipupotilaille, joiden kivut eivät siedä manuaalista hoitoa eikä kosketusta. 

Tästä voit lukea lisää. (https://yle.fi/uutiset/3-6486697)

Mihin se perustuu?

Fysioakustisella hoidolla tarkoitetaan matalataajuisen (20-100Hz) siniäänen käyttämistä ja kohdistamista ihmisen kehoon. Hoidossa käytetään puhdasta siniaaltoa, joka on kaikkein yksinkertaisinta olemassa olevaa ääntä.

Siniäänten värähdellessä ihmisen lihaksistossa, lihakset resonoivat äänen mukana ja ylimääräinen jännitys laukeaa niistä, verenkierto paranee, kehon osat lämpenevät, kuona-aineet kulkeutuvat nopeammin pois ja aivojen hapen saanti paranee. 

Ihmisen massasta suurin osa on vettä ja vesi välittää ääniä huomattavan hyvin. Yksinkertaisen siniäänen hyvä läpäisevyys ja ihmisen suuri veden määrä ovat oiva yhdistelmä äänen etenemiselle hermostossamme ja lihaksistossamme. 

Fysiologisia vaikutuksia on havaittavissa sekä solutasolla, että laajemmilla kehon alueilla esim. lihaksissa, sisäelimissä ja hermostollisissa toiminnoissa.

Mitä se on käytännössä?

Fysioakustinen hoitojakso aloitetaan hoidon tarpeen kartoituksella, jonka perusteella asiakkaalle luodaan yksilöllinen hoitosuunitelma. Hoitokertojen määrä arvioidaan ja hoidolle asetetaan tavoitteet. 

Fysioakustinen hoito on tehokasta, kun se on riittävän intensiivistä. Yleisin hoito muodostuu 10-20 hoitokerrasta ja hoitojen tiheys voi vaihdella päivittäisestä viikon välein tapahtuvaan hoitoon. 

Oireista riippuen lyhyemmätkin hoitosarjat voivat auttaa. 

Fysioakustisen hoidon aikana maataan patjalla, joka on kytketty Viblab-ohjelmaan.  Varsinainen hoito kestää 20 min. mutta alku- ja loppukeskusteluineen aikaa on hyvä varata 45min.