Musiikkiterapia

Miten musiikki vaikuttaa?

  • Ilahduttaa
  • Virkistää
  • Kohottaa mielialaa
  • Lievittää stressiä
  • Tyynnyttää olotilaa
  • Parantaa keskittymiskykyä
  • Hoitaa kipua

Musiikkiterapeutin resepti:

Tunti musiikkia joka päivä oman maun mukaan kolmen kuukauden ajan.

Musiikki on useimmille meistä tärkeää ja käsittelemme jokapäiväisiä tunteitamme musiikin avulla. Musiikki vaikuttaakin tunteisiimme suoremmin kuin mikään muu taiteenlaji. Musiikki ilahduttaa ja virkistää, hoitaa surujamme ja pelkojamme sekä rauhoittaa mieltämme. Voimme säädellä vireystilaamme musiikin avulla ja auttaa mieltämme ja kehoamme irrottautumaan erilaisista stressioireista ja rentoutumaan paremmin. Toisaalta musiikki aktivoi ja virkistää tilanteissa, joissa sitä tarvitaan.

Musiikilla on myös suoranaisia terveysvaikutuksia: Se lievittää jännitystä ja kipuja. Monet masennuksesta ja ahdistuneisuudesta kärsivät saavat apua musiikista. Suomessa musiikkiterapia mainitaan myös uusimmassa masennuksen Käypähoito-suosituksessa.

Musiikki aktivoi aivojamme vilkastuttaen verenkiertoamme ja aineenvaihduntaamme. Useat tutkimukset ovat osoittaneet musiikista olevan huomattavaa apua jopa aivohalvaus- ja masennuspotilaiden hoidossa. Tutkimuksista voit lukea lisää täältä ja täältä.

Lue lisää musiikkiterapiasta täältä.

Käytännössä

KELA korvaa musiikkiterapiaa kuntoutuspsykoterapiana 16-25 -vuotiaille.

Musiikkiterapia on asiakkaan, terapeutin ja musiikin muodostama kokonaisuus, jossa oleellista on turvallinen vuorovaikutussuhde sen kaikkien osien välillä.

Musiikkiterapia alkaa arviointijaksolla, joka on kestoltaan 5-10 tapaamista. Joskus se voi riittää. Toisinaan tästä alkaa pidempi työskentelyjakso, joka voi kestää 1-2 vuotta.

Joskus tilanne voi olla sellainen, että elämän solmukohta voi ratketa yhdellä tai kahdella käynnillä. Jokaisen kohdalla mietitään erikseen millainen jakso palvelee häntä parhaiten.

Musiikkiterapiassa kuunnellaan musiikkia ja keskustellaan sekä asiakkaan toiveiden mukaan myös soitetaan, lauletaan ja tuotetaan musiikkia itse. Musikaalisuus ei ole oleellista musiikkiterapia-asiakkaalle. Jos musiikki liikuttaa sinua tavalla tai toisella, koet siis tunteita musiikkia kuunnellessasi, musiikkiterapia sopii sinulle.