Ulkopuolisuus

Ulkopuolisuuden tunnelukko saa sinut helposti tuntemaan, ettet oikein kuulu mihinkään. Tunnet olevasi kuin yksinäinen susi, joka on erilainen kuin muut, etkä siksi oikein tunne kuuluvasi joukkoon. Tuttujen ihmisten seurassa saatat olla seurallinen, mutta tuntemattomampien kanssa eristäydyt helposti. Olet omalla tavallasi luultavasti tottunutkin tilanteeseesi ja pidät yksinoloa ihan normaalina olotilana. Kuitenkin tarkemmin ajateltuna saatat huomata kaipaavasi ihmisten seuraa ja syvempää yhteyttä toisiin.

On tavallista, että ulkopuolisuuden tunteesta yrittää päästä eroon hakemalla toisilta ihmisiltä hyväksyntää pyrkimällä toimimaan ryhmässä kuten toisetkin, mutta se toimii vain ulkoisesti. Sinut otetaan mukaan porukoihin mutta sisäisesti sama erilaisuuden tunne on edelleen olemassa.

Ulkopuolisuuden tunne syntyy, kun ihminen kokee syystä tai toisesta olevansa erilainen kuin muut. Se voi johtua esim. kiusaamisesta, erilaisesta ulkonäöstä tai käyttäytymisestä tai perheen poikkeavasta sosioekonomisesta asemasta verrattuna muihin lähellä oleviin ihmisiin. Yleensä introvertti ihmistyyppi on alttein tämän tunnelukon synnylle. Ulkopuolisuuden lukko alkaa usein kehittyä kouluiän tienoilla poiketen näin muista lukoista, jotka syntyvät jo varhaisemmassa lapsuudessa.

Lukon aukaisua helpottaa, kun alkaa huomata ihmisten välisiä samankaltaisuuksia eroavaisuuksien sijaan. ”Olemme kaikki samassa veneessä”, voisi olla hyvä sanonta muistaa, kun ulkopuolisuuden tunne ottaa valtaansa. Ihmisissä on lopulta enemmän samankaltaisuutta kuin eroavaisuuksia ja sen huomaaminen voi vähentää ulkopuolisuuden tunnetta. Tähän päästäkseen itsensä täytyy ensin altistaa ihmisten seuraan ja se onkin usein se vaikein tehtävä. Sinnikkyys palkitaan kuitenkin tässäkin lajissa ja jossain vaiheessa voi huomata, ettei ole enää pakotettu olemaan yksin, vaan voi tehdä aidosti valinnan yksinolon ja toisten ihmisten seuran välillä.