Alistumisen tunnelukko

 

”No kai mä voin tulla, soitan vaan kotiin ja sanon, et palaan tänään vähän myöhemmin.” 

”Joo, se käy hyvin. Ei mulle ole mitään väliä kumpi otetaan. Valitse sä, se sopii mullekin.”

”Mä voin hoitaa, ei siitä ole mitään haittaa.”

”Ei mulla ole väliä, pääasia että sä ehdit sinne.”

”Mee sä vaan harrastamaan, mä hoidan ihan mielellään nää iltatouhut.”

 

 

Tunnetko sinä jonkun tai oletko itse se tyyppi joka suostuu aina kaikkeen? Se, jonka puoleen muut kääntyvät, kun pitää kantaa muuttotavaroita tai hoitaa vielä se viimeinen raportti työpaikalla. Se, joka jää kotiin kun lapsi sairastuu ja järjestelee työnsä sen mukaan. Se, jolle ei ole väliä mikä elokuva tai teatteriesitys mennään katsomaan. Se, joka ei oikein itsekään tiedä mitä mieltä on asioista. Se, joka pelkää, että ilmaisemalla poikkeavan mielipiteensä, joutuu jollain tavalla rangaistuksi. Se joka ei uskalla ilmaista mitä oikeasti haluaisi, koska uskoo että siitä ei seuraa mitään hyvää. 

Se, jota oma alistuminen alkaa jossain vaiheessa ärsyttää ja turhauttaa. 

Eikä mikään ihme. Alistuva ihminen seuraa vierestä omaa elämäänsä, eikä oikein pääse tilanteen ”herraksi”, vaan kulkee päivästä toiseen muiden toiveiden ohjaamana. Omat tarpeet ja tunteet eivät tule ilmaistuksi koska se pelottaa. Omia puoliaan on vaikea pitää. 

Yleensä jokin elämäntapahtuma laukaisee tarpeen tarkastella omia valintojaan tarkemmin, jolloin alistuva ihminen saattaa joutua järkyttymään oman voimansa puutteesta. Järkytys on hyvä! 

Vihan tunnekin on hyvä. Kaikki mikä tönii ja tyrkkii alistuvaa ihmistä kohti omien tarpeiden ja tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista on hyväksi. Lähes aina siihen tarvitaan käyttövoimaksi jonkin verran vihan tunnetta, eikä vihaa kannata pelätä. Se laittaa asioita tapahtumaan!

Alistumiselle on syynsä, eikä se tee kenestäkään huonoa tai hyvää ihmistä. Tapa alistua on syntynyt lapsuudessa, mutta siitä on täysin mahdollista oppia pois jos niin haluaa. 

Yleensä alistumisen lukostaan vapautuneet kuvaavat elämäänsä ilman liiallista alistumista kuin uudeksi. Omilla mielipiteillä onkin väliä, oikeus oman näköiseen elämään kirkastuu ja liika toisten miellyttäminen karisee pois.