Monet kertovat kommunikaatio-ongelmien olevan heidän suurin vaikeutensa parisuhteessa. Puhutaan samaa kieltä, mutta kuitenkin tuntuu, kuin toinen ei lainkaan kuulisi tai ymmärtäisi mitä yrität viestittää. Tai sitten kuulee sinne päin, mutta lopputulos on kuitenkin jotain muuta mitä ajattelit.

Kommunikointi on valtavan monisyinen tapahtuma ja se liittyy aina vahvasti myös parin välisen tunneyhteyden toimivuuteen. Mielestäni on kuitenkin huojentavaa, että huolimatta ihmissuhteiden monimutkaisuudesta, on mahdollista nostaa esiin tiettyjä konkreettisia ideoita, joihin voi kokeilla kiinnittää huomiota jos omassa suhteessa tuntuu siltä, että aina jumiudutaan samaan, tuttuun kommunikaation pullonkaulaan. Näitä ovat ainakin kuuntelun taito, oletusten ja tulkintojen välttäminen sekä toista arvostava kohtelu.

 


 

Puhetta ja hyvää ulosantia arvostetaan yhteiskunnassamme paljon. Kouluissa opetellaan pitämään esitelmiä, sosiaalinen media luo omia paineitaan esillä oloon  ja työelämä arvostaa ulospäinsuuntautuneisuutta.  Sille on kuitenkin syynsä, että ihmisellä on vain yksi suu mutta kaksi korvaa. 😊 Väittäisinkin, että keskittynyt, läsnäoleva – ja erityisesti toista validoiva asenne häntä kuunnellessa on ainakin yhtä tärkeää kuin puhuminen itsessään.

(Validoinnista olen kirjoittanut enemmän täällä)

Validointi tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että pyrimme ymmärtämään toista ja osoittamaan sen hänelle hyväksyvästi. Se ei siis tarkoita sitä, että meidän pitäisi olla toisen kanssa samaa mieltä!

 


 

Ihmisillä on taipumus kuulla mitä he odottavat kuulevansa. Oletuksia ja tulkintoja syntyy, kun aiemmista keskusteluista jää ennakko-oletuksia emmekä kohtaa jokaista hetkeä uutena ja tuoreena. Väärinkäsitysten välttämiseksi onkin parasta kuunnella toista joka kerta uusin korvin ja olla olettamatta mitään vanhan perusteella. Ihminen myös muuttuu, eikä suinkaan pysy samana viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Ja onneksi muuttuu! 😊 Kysy aina jos et ymmärrä, älä oleta. Näin vähennät väärinkäsitysten riskiä. Samoin kerro heti, jos jokin jäi mietityttämään. Ei kannata odottaa seuraavaan päivään tai viikkoon, vaan selvittää asia pikimmiten.

 


 

Sen lisäksi mitä sanotaan on aivan olennaista ymmärtää, että se, miten asiat sanotaan vaikuttaa viestin perille menoon aivan yhtä paljon. Kuvittelepa toisen ihmisen kertovan lämpimistä tunteistaan sinua kohtaan huutaen tai hymyilevän kauniisti, kun kuulet hänen puhuvan ilkeästi ja satuttavasti  sinusta. Myös kehonkieli vaikuttaa kommunikointisi uskottavuuteen: vaikka käyttäisit kuinka kauniita sanoja, mutta käännät itsesi poispäin toisesta, on se viestin perillemenon kannalta toimimatonta.

Silloinkin kun tunteet ovat pinnassa ja käsitellään vaikeita aiheita, tulee toista kohdella arvostavasti. Ja tämä on vaikeaa! Vatsavaivoista kärsineet voivat kuvitella vertauksen: ruoansulatuselimistön täytyy sulattaa syömäsi ruoka tai muuten syntyy ongelmia. Aivan samoin sinun täytyy pureskella ja sulattaa mielessäsi tunteet, joita haastavat vuorovaikutustilanteet synnyttävät tai syntyy ongelmia – parisuhteen kommunikaatio sakkaa. Nykyään puhutaan paljon tunnetaidoista ja siitä tässäkin on kyse – kuinka tunnistamme omat tunteemme ja ilmaisemme ne toiselle. Sama toimii toiseen suuntaan: kuinka otamme toisen tunteet vastaan eli kestämmekö esim. toisen harmia ja pettymystä ottamatta sitä itseemme. Tunteiden ”tarttuminen” on myös tavattoman inhimillistä ja biologisesti katsottuna näin peilineuronit toimivat; tunteet oikeasti tarttuvat. Voimme kuitenkin oppia taitaviksi siinä kuinka tunnistamme kenen tunteesta tilanteessa on kyse, omastamme vai toisen ja näin säädellä reaktioitamme tilanteeseen sopivaksi.

 


 

Näitä kaikkia parin välistä kommunikaatiota edesauttavia taitoja harjoitellaan myös parisuhdepäivän aikana, joka pidetään Turussa lauantaina 4.11. Lämpimästi tervetuloa vahvistamaan omaa suhdettanne – painavaa asiaa ilolla ja huumorilla höystettynä! 😊

Parisuhdepäivän fb-tapahtuma täällä.